HTP #2


Pop-up flash

/Radšej ho nechaj tak? Alebo?!/



Čo týmto slovíčkom myslím?
Niektorí už asi viete presne čo, haha. Ide o ten blesk, ktorý sa vysunie skoro vždy, keď fotíte na automatike. Jediná zlá vec na tomto blesku je tá, že vôbec existuje.

Táto malá vecička menom vstavaný blesk nie je na každom foťáku, no ak tam je, určite sa nehrab za jeho používaním. V tomto článku ti ukážem niekoľko príkladov na fotky a sám uznáš, že používať ho nie je tá najlepšia varianta. Ukážem ti však aj to, že keď už nemáš na výber, dajú sa s ním odfotiť aj fotky s v pohode svetlom. Ako sa dá nahradiť, a aké sú jeho funkcie?

Najprv poďme na to, ako to radšej nerobiť.
Pýtaš sa, prečo túto drobnú vec tak ohováram? Svetlo z nej, je príliš tvrdé a má zlý uhol.


Na obrázku v ľavo, vidíš, že odtieň svetla na tvári, jednoducho neladí s portrétom- je moc chladný.
A na tej istej fotke môžeš v dolnom rohu, vidieť neprajné neplastické tieňovanie, ktoré "instantným bleskom" spôsobené. Obrázok v pravo, ukazuje, a úplne charakterizuje vstavaný blesk. Chladný odtieň, zlý sklon a aj miesto odkiaľ zablysne- v tomto prípade vždy priamo z predu (To je to, čo ho robí tak neprajným.).

A ako sa dá teda využiť?
Jednoducho.
1. Málo svetla a len on je s tebou? Použi ho. Ale zmäkči ho. Stačí použiť kúsok výkresu alebo polystyrénu. Dostatočne totiž dokáže zmeniť charakter svetla.




Na oreze v pravo môžeš vidieť, ako sa dá pomocou odrážania polystyrénom svetlo zmäkčiť a doslovne použiť.

2. Niektoré vyššie rady zrkadloviek podporujú tzv. bezdrôtové odpalovanie vstavaným bleskom. Ide o funkciu, kedy sa pomocou slabého záblesku zo vstavaného blesku, odpália externé blesky, na túto vychytávku určené. Ale ide skôr len o funkciu navyše. Ak chceš fotiť s externým bleskom s vyšším časom ako 1/250, už potrebuješ "odpalovačku" - trigger (vecička na odpalovanie bleskov).

"A čím ho mám nahradiť? Ved keď fotím do proti svetla, je to to najlepšie riešenie."
"Minule som fotil večer a myslím, že nič lepšie nie je."

Jasné že sa dá nahradiť niečim lepším. Fotíš do proti svetla? Na to existuje vec, ktorá sa volá odrazná doska. Funguje na princípe alobalu alebo tvojho pravouhlého pravítka v škole, keď sa snažíš oslepiť spolužiaka. Odráža zdroj tvojho svetla aj na objekt pred ním, takže je osvetlený. Využití "odrazky" je veľa. Má dokonca viac odtieňov, niektoré obsahujú aj difúzer, "tienidlo?!" (čierna strana ktorú môžeš použiť ako pozadie alebo tienidlo blesku).


Na týchto fotkách môžte vidieť fotenie s odraznou doskou.

No a ten druhý prípad? Hovorím o externom blesku. Je to skvelá, kompaktná náhrada za zábleskové svetlo. Dokonca nie je až tak cenovo nedostupné. Nové, síce z Japonska, ale fungujúce nájdeš do 60€. Nakoniec aj Nikon a Canon sú Japonci.

Like my page!

0 comments:

Zverejnenie komentára