HTP #1

How To Photographing #1

/basics/




Rozhodol som sa, že na mojom blogu zavediem pravidelnú rubriku. Ako inak ako o fotografovaní. 
V prvej časti sa budem venovať úplným základom.


Základ je pre mňa nastavenie fotoaparátu. Tak ako sa teda fotí na manuálnom režime?


Volá sa to expozičný trojuholík. Je to pomôcka.


Zdalo sa Ti, že dôjsť k dobrej fotke je také ľahké?
Toto všetko treba nastaviť, samozrejme ak fotíte na automatike tak nie... Ale o čom to fotenie potom je?
Teraz Ti vysvetlím čo na obrázku vlastne vidíš.

1. Rýchlosť uzávierky
Už z názvu to možno dokážeš usúdiť. Ide o parameter ktorý povie foťáku, koľko má danú fotku fotiť.
V prípade že fotíš šport, chceš mať športovcov ostrých a v tom prípade volíš čo najkratší čas, aký ti len svetelné podmienky dovoľujú(NAPR.: 1/1000 sek.). Ak chceš prejsť k fotkám tak povediac viac "umeleckejším" volíš dlhšie časy (NAPR.: 5" sek.), kedy dosiahneš efekt jemnej vody, kresliť obrazce tvojim bleskom z mobilu alebo týmto spôsobom môžeš odfotiť fotky aj vo veľmi zlých svetelných podmienkach. 
/Pri dlhších časoch sa používajú statívy, a ak jeden nevlastníš alebo ho nevieš niečim nahradiť, táto technika pre teba bude zatiaľ asi nepoužiteľná./

2.Clona
Clona je vo fotke ako aj ostatné dva parametre veľmi dôležitá. Určuje totiž hĺbku ostrosti, a tak rozmazané pozadie na tvojej profilovke nemusí byť dorobené digitálne na online editori.

dof_aperture_7guitars

Clona sa nachádza v každom z objektívov. Otvára sa menej alebo viac. Na obrázku vyššie je vysvetlené, čo dokáže clona robiť s hĺbkou ostrosti. Ale tam to nekončí. Dokáže totižto obmedzovať naše svetlo. Ako vidíš na obrázku F/1.8, kde je clona maximálne otvorená. Predstav si, že si v úplne čiernej miestnosti a jediný otvor je presne takýto veľký. Určite prepustí viac svetla ako ten otvor na obrázku F/16. Presne takto funguje aj fotenie, len to nie sú tvoje oči čo sa dívajú cez otvor, ale je to čip, ktorý zachytáva svetlo.
To znamená že ak máš nastavenú clonu F/1.8, stačí Ti krátky čas na odfotenie fotky, lebo svetla na čip dopadá dosť. Naopak, ak si nastavíš clonu F/16 budeš musieť nastaviť aj dlhší čas na fotenie, pretože cez taký malý otvor moc svetla neprejde.

3.ISO
ISO je už len doplnkový parameter, ktorý vyrovnáva nezhody medzi uzávierkou a clonou.
Nastavil si si prvé dva parametre tak ako si chcel ale nemôžeš už ani v jednom z nich spraviť ústupok? Presne na to existuje ISO. Je to vlastne citlivosť čipu, v tele foťáku. Keď ISO zvýšiš, fotka bude svetlejšia. Ale bacha! čím väčšie číslo použiješ, tým viac šumu sa bude na fotke zjavovať. Preto to s ním netreba preháňať.

Hmm... Ešte stále je pre fotenie dosť funkcií ktoré by si mal ovládať! Aj pre to chackuj moje dalšie články.



Like my page!

0 comments:

Zverejnenie komentára